Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Galaretka z kury

Galaretka z kury

Składniki:

0.25 kury,

20 dkg włoszczyzny bez kapusty,

3 dkg żelatyny,

2-3 białka,

5 dkg cytryny,

6-8 dkg groszku konserwowego,

2-3 jaja ugotowane na twardo,

5 dkg papryki konserwowej,

natka pietruszki, pieprz,

koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) i sok z cytryny do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczoną kurę umyć, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do kury pod koniec gotowania. Po ugotowaniu wyjąć, usunąć skórę i kości, pokrajać mięso w kostkę. Wywar (400 ml) wymieszać z koncentratem pomidorowym i bialkami, zakwasić, zagotować ciągle mieszając trzepaczką. Potem dodać namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić. Do filiżanek lub foremek nalać po łyżce galarety, pozostawić do zastygnięcia. Następnie ułożyć dekoracyjnie cytrynę i paprykę, nalać tężejącą galaretę w takiej ilości, aby przykryta była dekoracją, pozostawić do zastygnięcia. Foremki dopełnić mięsem, groszkiem, połówkami jaj i natką pietruszki, zalać pozostałą galaretą. Foremki wstawić do chłodziarki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć galaretki, ułożyć na półmisku i udekorować zieloną sałatą.

Powrót