Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami![]() Czas przygotowania: 30 min. 1 porcja: 410 kcal Składniki: duża kura (ok. 1,8 kg) wątróbka kurza 30 dag wątróbki cielęcej 15 dag pieczarek 1 dag suszonych grzybów 20 dag słoniny cebula pietruszka 1/2 selera 2 czerstwe kajzerki 2 jajka listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz, imbir gałka muszkatołowa, tłuszcz do smażenia i do formy Przygotowanie: 1. Grzyby suszone namoczyć. Oczyszczoną kurę podzielić na porcje, umyć. Seler oraz pietruszkę obrać, opłukać. 2. Kurę, słoninę, seler, pietruszkę, grzybki, listek laurowy i ziele angielskie zalać wodą, posolić, gotować 2 godz., odcedzić. 3. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Pieczarki przesmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, zeszklić. Włożyć wątróbki, smażyć ok. 10 min. Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania kury. 4. Mięso obrać z kości. Razem z wątróbkami, pieczarkami i odciśniętymi kajzerkami dwukrotnie zemleć w maszynce. 5. Do masy wbić jajka, dokładnie wyrobić, przyprawić pieprzem, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Jeśli masa jest za sucha, dolać trochę wywaru. 6. formę lub małe foremki natłuścić, włożyć masę, przykryć. Pasztet w formie piec 1 godz. 20 min. w temp. 140ºC. Pasztet ostudzić w formie. |