Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Czas przygotowania: 30 min.

1 porcja: 410 kcal

Składniki:

duża kura (ok. 1,8 kg)

wątróbka kurza

30 dag wątróbki cielęcej

15 dag pieczarek

1 dag suszonych grzybów

20 dag słoniny

cebula

pietruszka

1/2 selera

2 czerstwe kajzerki

2 jajka

listek laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz, imbir

gałka muszkatołowa,

tłuszcz do smażenia i do formy

Przygotowanie:

1. Grzyby suszone namoczyć. Oczyszczoną kurę podzielić na porcje, umyć. Seler oraz pietruszkę obrać, opłukać.

2. Kurę, słoninę, seler, pietruszkę, grzybki, listek laurowy i ziele angielskie zalać wodą, posolić, gotować 2 godz., odcedzić.

3. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Pieczarki przesmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, zeszklić. Włożyć wątróbki, smażyć ok. 10 min. Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania kury.

4. Mięso obrać z kości. Razem z wątróbkami, pieczarkami i odciśniętymi kajzerkami dwukrotnie zemleć w maszynce.

5. Do masy wbić jajka, dokładnie wyrobić, przyprawić pieprzem, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Jeśli masa jest za sucha, dolać trochę wywaru.

6. formę lub małe foremki natłuścić, włożyć masę, przykryć. Pasztet w formie piec 1 godz. 20 min. w temp. 140ºC. Pasztet ostudzić w formie.

Powrót