Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Jaja z łososiem i oliwkami![]() Składniki 12 jaj ugotowanych na twardo, 3 duże plastry łososia, 2 cykorie, 12 oliwek, pół marynowanego strąka papryki, łyżka posiekanego szczypiorku, kilka gałązek kopru, pół cytryny, 4 łyżki majonezu, dwie łyżki gęstej śmietany, estragon, tymianek, sól, pieprz Sposób przyrządzania Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy. Listki cykorii umyć, osuszyć, 12 z nich cienko posmarować majonezem. Na każdym posmarowanym listku położyć połówkę jaja. W żółtka wcisnąć po oliwce. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Jaja z oliwkami posypać papryką i szczypiorkiem. Udekorować pozostałymi listkami cykorii. Plastry łososia przekroić na połowy i owinąć nimi pozostałe połówki jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Na łososiu położyć po łyżce sosu i po małej gałązce kopru. Jaja z łososiem udekorować cząstkami cytryny. |