Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Kaczka faszerowana na winie

Kaczka faszerowana na winie

4-6 porcji

Farsz: 10 dag wędzonej szynki, 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego, 10 dag startego parmezanu, pół cebuli (5 dag), 3 żółtka, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, pół szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Szynkę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kaczka (ok. 1,5 kg), pół cebuli (5 dag), 10 łyżek oliwy, 2 łyżki masła, łyżka koncentratu pomidorowego, pól szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), gałązka świeżego rozmarynu.

Przygotowaną kaczkę napełnić farszem i związać bawełnianą nicią.

Cebulę obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić.

Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180OC. Piec do miękkości, ok. 40-60 minut, od czasu do czasu podlewając bulionem.

Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje.

Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.

Powrót