Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Kaczka faszerowana na winie![]() 4-6 porcji Farsz: 10 dag wędzonej szynki, 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego, 10 dag startego parmezanu, pół cebuli (5 dag), 3 żółtka, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, pół szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kaczka (ok. 1,5 kg), pół cebuli (5 dag), 10 łyżek oliwy, 2 łyżki masła, łyżka koncentratu pomidorowego, pól szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), gałązka świeżego rozmarynu. Przygotowaną kaczkę napełnić farszem i związać bawełnianą nicią. Cebulę obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić. Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180OC. Piec do miękkości, ok. 40-60 minut, od czasu do czasu podlewając bulionem. Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia. |