Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Galaretki z ryb

Galaretki z ryb

Składniki

50 dag filetów z mintaja lub morszczuka, 2 marchewki, pietruszka, po kawałku selera i pora, cebula, 2 jaja ugotowane na twardo, 4 łyżki groszku konserwowego, 2 białka do sklarowania galarety, 1 dag żelatyny, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, vegeta, pieprz, sól, zielenina do dekoracji

Sposób przyrządzania

Warzywa umyć, oczyścić. Z włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować 2-2,5 szklanki wywaru. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać rybę i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wywar przecedzić i jeśli zostało go mniej niż 0,5 l, dodać przegotowanej wody i przyprawić. Rozprowadzić napęczniałą żelatynę gorącym wywarem. Jeśli zostało go mniej niż dwie szklanki, dodać nieco przegotowanej wody. Do przestudzonego wywaru dodać białka, ubić trzepaczką, zagotować. Odstawić na 20 minut, po czym zdjąć pianę i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Rybę pokroić w dwucentymetrowe paseczki, a z marchwi wykroić dekoracyjne formy. Jaja obrać, pokroić na cząstki. Przygotować 8 filiżanek. Na dno każdej z nich wlać po łyżce gęstniejącej galarety. Gdy zastygnie, ułożyć kawałeczki ryby, marchew, jaja i groszek. Zalać resztą galarety, zastudzić. Przed wyłożeniem na półmisek maczać filiżanki w gorącej wodzie, podważać galaretki nożem i wyjmować, przewracając filiżanki do góry dnem. Udekorować zieleniną, podawać z pieczywem i ostrym sosem, np. chrzanowym.

Powrót