Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Sernik lekki![]() Składniki 50 dag tłustego sera twarogowego, 2 jaja, 5 białek, pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka mąki pszennej, 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) mleka, 5 dag rodzynków, pół torebki okrągłych biszkoptów, kiwi, pomarańcza, wiórki kokosowe do dekoracji. Polewa: po 3 łyżki kakao, gęstej śmietany i cukru, 5 dag masła Sposób przyrządzania Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, mąkę, połowę cukru, cukier waniliowy i ucierać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masę serową wymieszać z mlekiem, rodzynkami i pianą. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć na nie masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Po kilkunastu minutach nieco zmniejszyć temperaturę. Piec około godziny. Wszystkie składniki polewy wymieszać w rondelku i ogrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzony sernik oblać polewą, udekorować owocami lub wiórkami. |