Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Placek makowy

Placek makowy

Składniki na 16 porcji:

Ciasto:

1 szklanka mąki (17 dag); 4/5 kostki masła (20 dag); 1/2 szklanki cukru pudru (10 dag); 2 żółtka

Masa makowa:

40 dag maku; 3/4 szklanki cukru (19 dag); 4 jajka; 1 białko; 1/2 kostki masła (12,5 dag); 2 czubate ; łyżki kaszki manny; zapach migdałowy

Polewa:

2 szklanki cukru pudru (40 dag); 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła (6 dag); 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa); 1 kieliszek rumu

Przyrządzanie:

1. Mak zalać wrzątkiem, gotować kilka minut, po czym odstawić na 3 godziny.

2 Żółtka utrzeć z cukrem . pudrem na pianę, a następnie dodać masło i mąkę, cały czas ucierając. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na oproszoną mąką blachę i piec 15 minut w temperaturze 200°C.

3 Mak odsączyć, zemleć . dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić, przestudzić, a następnie dodać do kaszki manny. Białka ubić na sztywną pianę.

4 Żółtka, masło, pianę i . zapach dodać do maku, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, poczym wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp.220°C.

5 W tym czasie przygotować polewę. Masło stopić, wlać do cukru pudru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę.

6 Przestudzone ciasto . posmarować 2/3 polewy i posypać drobno pokrojonymi bakaliami. Resztę polewy dekoracyjnie ułożyć na wierzchu.

Powrót