Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Miękki mazurek z karmelem![]() Składniki Ciasto: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 250 g Kasi albo masła 4 żółtka 4 łyżki mleka płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego Na górę: puszka słodzonego mleka skondensowanego pół słoiczka dżemu śliwkowego 100 g orzechów włoskich dowolne polewy i bakalie do dekoracji Najpierw należy przygotować karmel: puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5 do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu obleje nas gorąca masą. Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i nie zaczęło kleić. Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu (nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu. Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi. |