Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Mazurek z konfiturą

Mazurek z konfiturą

1 i 1/2 szklanki mąki, 6 czubatych łyżek cukru pudru, 6 płaskich łyżek masła, 2 żółtka; maty stoik konfitury wiśniowej lub morelowej; lukier: 2 czubate tyżki cukru pudru, sok z cytryny.

Zagniatamy energicznie mąkę z tłuszczem, cukrem i żółtkami na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za suche, można dolać odrobinę oliwy lub śmietany. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość palca. 2/3 ciasta przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor. Na przestudzonym mazurku równomiernie rozprowadzamy konfiturę. Z pozostałego ciasta robimy wałeczki i układamy je na wierzchu, formując ukośną kratkę. Ponownie wstawiamy mazurek do piekarnika. Pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do płynnej konsystencji. Lukier przelewamy do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy na ciasto, rysując krateczkę.

Powrót