Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Składniki:

4 jaja,

20 dkg masła,

15 dkg mąki krupczatki,

5 dkg mąki ziemniaczanej,

16 dkg cukru,

1 pełna łyżka proszku do pieczenia,

1 łyżka rumu,

sok z cyrtyny i otarta skórka cytrynowa.

Likier cytrynowy:

1 łyżka cukru pudru,

sok z połowy cytryny,

1 - 2 łyżeczki wody,

3 - 4 dkg wiórek kokosowych.

Sposób przyrządzenia:

Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodać przesiana mąkę i mąkę ziemniaczaną, rum i sok z połowy cytryny wraz z startą skórką cytrynową.

Całość dokładnie wymieszać, dodać proszek do pieczenia i ubić na sztywną pianę białka jaj.

Delikatnym okrężnym ruchem wymieszać ciasto za pomocą łyżki, po czym przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy barankowej.

Formę spiąć lub mocno obwiązać sznurkiem i piec ok. 1 h w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto pozostawić przez jakiś czas do wystudzenia w formie, a następnie wyjąć i polukrować lukrem przygotowanym z utartego z sokiem cytryny i odrobiną wody cukru pudru.

Na mokry lukier obficie nałożyć wiórki kokosowe.

Formę do baranka należy wypełnić pozostawiając jednak ok. 2 - 3 cm wolnej przestrzeni w formie, w celu umożliwienia wyrastania ciasta.

Z tak przygotowanego ciasta można również sporządzać zajączka lub jajka wielkanocne.

Powrót