Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

Składniki:

70 dkg mąki

9,5 lub 10 dkg drożdży

8 żółtek + 2 całe jajka

18 dkg cukru + 2 cukry waniliowe

szczypta soli

22 dkg masła

1 dobra szklanka śmietanki

½ szklanki mleka (nie więcej)

2 łyżki spirytusu (niekoniecznie)

10-15 dkg drobnych rodzynek

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Podzielić na 3 części, 1 z nich zaparzyć szklanką zagotowanej śmietanki. Porządnie mieszać łyżką w trakcie parzenia, aby nie zrobiły się duże grudki.

2. Jajka + cukier + żółtka + cukier waniliowy + szczypta soli dobrze wymieszać mikserem.

3. Drożdże + łyżka mąki + łyżka cukru + trochę ciepłego mleka dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką. (Gdy rozczyn zakipi natychmiast dodajemy do ciasta. Przejrzały rozczyn może być przyczyną zakalca.) Gdy drożdże urosną dodajemy je do zaparzonej lecz nie gorącej mąki, mieszamy razem i po kilku minutach (np. 5-ciu) dodajemy żółtka.

4. Zaczynamy wyrabiać ciasto, które jest gęste i zbite. Można zacząć mikserem, a następnie ręką (polecam tutaj oderwać męża od wielkanocnych porządków i zachęcić go do treningu siły i cierpliwości przy wyrabianiu ciasta). Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można zamoczyć ręce w maśle i kontynuować wyrabianie lub dodać ze 2-3 łyżki ciepłego mleka. Gdy ciasto jest gładkie i nie przykleja się do miski odstawiamy je do wyrośnięcia.

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo letnie stopione masło i alkohol. Wyrabiamy przez 10 minut, dodajemy rodzynki i jeszcze przez chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie kilkakrotnie przebijamy jego powierzchnię palcem aby uwolnić nadmiar gazów.

6. Dwie formy na babkę (jedna duża, druga mniejsza) nasmarować masłem i obsypać mąką (pamiętając aby nie smarować kominków w blaszkach), napełnić ciastem do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. Jeżeli jest już gotowe ostrożnie wyjmujemy formy z piekarnika i ustawiamy na ażurowej siatce. Po lekkim przestudzeniu odwracamy na miękką poduszkę przykrytą ściereczką i zdejmujemy z ciast blaszki. Po ostudzeniu przełożyć babki na półmisek, aby nie szokować gości stawianiem poduszki na stole, i polukrować (lukier z 1 szklanki cukru podru, soku z 1 cytryny i łyżki gorącej wody).

Z białek, które pozostaną, można coś upiec, aby je wykorzystać, np. bezy.

Powrót