Wielkanoc > www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading

Święta Wielkanocne

Easter

Easter, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.

Wielkanoc

Nowości

Warszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia

Cielęcina z morelami

Barszcz małopolski

Barszcz wielkanocny

Mazurek wielkanocny z pianką

Babka Wielkanocna

Kugiel

Golonka z kapustą

Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z rabarbaru

Zalewanie i zastudzanie galarety

Pasztet świąteczny

Pasztet biały z drobiu

Koszyk wielkanocny

Sos majonezowo - szafranowy

Polski sos wielkanocny

Święcone

Ćwikła

Sałatka jajeczna

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Jajka z pieczarkami

Kaczka faszerowana na winie

Piersi w sosie z oliwek

Kurczak na słodko

Drobiowe kuleczki

Sól, pieprz i chrzan

Składniki święconki

Miękki mazurek z karmelem

Sernik czarno-biały

Jaja z łososiem i oliwkami

Sałatka drobiowa z cytrusami

Jaja z kawiorem

Sałatka

Żur z kiełbasą

Pasztet wyborny

Galaretki z ryb

Zajączki wielkanocne

Babka drożdżowa parzona

Sernik lekki

Ciasto piaskowe z makiem

Placek drożdżowy

Baba przekładana bakaliami

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Biała baba

Placek makowy

Mazurek drożdżowy z bakaliami

szkolenia jezykowe, kursy dla firm, język przez skype
agencja tłumaczeń, tłumaczenia, tłumacze kraków

Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona

Składniki

25 dag mąki, 5 żółtek, nieco mniej niż pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, 6-7 dag masła, 3 dag drożdży, 5 dag rodzynków, łyżka spirytusu, esencja rumowa.

Lukier: 10 dag cukru pudru, sok z połowy cytryny, skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przyrządzania

Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20-25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać, aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.

Powrót