Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Baba śmietanowa z polewa czekoladowa![]() Ciasto: 200 g masła; 150 g cukru; 10 jajek; 100 g drożdży; 400 g mąki;szczypta soli; zapach waniliowy; 2 szklanki kwaśnej śmietany; tłuszcz do wysmarowania formy; 1/2 szklanki rodzynek Polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady (50 g); 30 g (2 łyżki) masła; 1/2 szklanki śmietanki Masło utrzeć z cukrem do białości wbijając kolejno po jednym żółtku. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę, sól, zapach waniliowy i śmietanę, wyrobić na pulchną masę. Formę wysmarować tłuszczem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta. Wsypać rodzynki, ciasto delikatnie wyrobić, przełożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na l godz. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 50-60 min w temp. 180°C. Przygotować polewę: czekoladę rozkruszyć. Masło rozgrzać w rondelku, wlać śmietankę, dodać czekoladę. Podgrzewać, przez cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Gorącą polewą udekorować wyjętą z formy, wystudzoną babę. |