Wielkanoc >
www.potrawy.wielkanocne.pl
Loading
Święta Wielkanocne
EasterEaster, also known as Pascha , the Feast of the Resurrection, the Sunday of the Resurrection, or Resurrection Day, is the most important religious feast of the Christian liturgical year, observed between late March and late April (early April to early May in Eastern Christianity). It celebrates the resurrection of Jesus, which his followers believe occurred on the third day after his death by crucifixion some time in the period AD 27 to 33 (see Good Friday). In the Roman Catholic Church, Easter is actually an eight-day feast called the Octave of Easter.
Wielkanoc
NowościWarszawa,kraków,Kleparz,Ogłoszenia Zalewanie i zastudzanie galarety Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami Baba śmietanowa z polewa czekoladowa
![]() ![]() Baba przekładana bakaliami![]() Ciasto: 400 g mąki; 130 g cukru; 60 g drożdży; 1/2 szklanki mleka; 100 g masła; 5 żółtek; cukier waniliowy; tłuszcz do formy; sól; po 2 łyżki płatków z migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy; cukier puder; 3 łyżki konfitury z wiśni 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i drożdże wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę, dodać resztę mleka, sól, utarte żółtka, cukier waniliowy. Wyrobić, wlewając masło. Odstawić na 1-2 godz. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Układać w formie kolejno przekładając ciasto płatkami z konfiturą, rodzynkami i skórką kandyzowaną. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na l godz. Wstawić do piekarnika, piec przez 50 min w temp.l80°C. Babkę zostawić w formie do wystudzenia, wyjąć, posypać cukrem pudrem. |